Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 20. apríla 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Grilovanie. Steaky a burgery

Zdroj: Ikar, redaktor: Sandy, pridané: 27.05.2016

Grilovanie na záhrade, v parku, či v lese na vyhradenom mieste má vždy svoje čaro. Či už grilujete mäso alebo zeleninu. Ak milujete burgery a steaky, tieto dve knihy sú pre vás ideálnym tipom.
Grilovanie. Steaky a burgery
Zdroj obrázku: neuvedený
 

Pritom nejde o pevne stanovené recepty, ale skôr o pozvanie na improvizáciu podľa toho, čo vám srdce ráči. Napríklad pri burgeroch na začiatok postačia najjednoduchšie veci: trocha fašírovaného mäsa, žemľa a zopár korenín. A podobne ako pri mnohých jednoduchých chutiach, ktoré sa pripravia z malého počtu prísad, výsledok je niekedy pozoruhodne dobrý. Knizny.sk
 

Grilovanie. Burgery


Burgery sa pripravujú nespočetne mnohými spôsobmi. Táto kniha vám ponúka nápady, ktorými podnieti vašu predstavivosť a odštartuje kulinársku kreativitu a improvizáciu. Jej autor je presvedčený, že úspech (či neúspech) burgera závisí vo veľkej miere od použitých surovín, preto vám rád vysvetlí, aké suroviny sú zárukou úspechu.
Kniha Grilovanie. Burgery sa začína technikami a tipmi na zvládnutie základov, po nich nasledujú desiatky receptov na prípravu burgerov a príloh, ktoré vás určite nadchnú. Na svoje si prídu aj milovníci burgerov z hydiny či z morských plodov, ktoré si popri klasických burgeroch z hovädzieho mäsa získavajú čoraz väčšiu popularitu.
 

Grilovanie. Steaky


Odborníci sa domnievajú, že ľudská civilizácia sa začala pred stovkami tisíc rokov, keď si naši predkovia po prvý raz opiekli mäso na ohni. Dnes si už len ťažko vieme predstaviť, aké tuhé muselo byť vtedy mäso v porovnaní s dnešnými šťavnatými hovädzími steakmi.

Pripraviť dnes výborný šťavnatý steak dokážete aj vy. Pomôže vám pritom táto kniha, ktorá ponúka najmodernejšie poznatky o grilovaní a množstvo skvelých nápadov a receptov nielen pre fanúšikov grilovania, ktorým ide v prvom rade o nefalšovanú chuť mäsa bez množstva prísad, ale aj pre tých, ktorí obľubujú výnimočné chute a radi popustia uzdu vlastnej fantázii.

Recepty v knihe Grilovanie. Steaky si nevyžadujú výnimočné kuchárske schopnosti. Sú jednoduché a nenáročné, určené na večery, keď vám prišiel na chuť dobrý steak. Pozvite si zopár priateľov, namiešajte im drinky a usaďte sa vonku okolo ohňa. Keď vo vzduchu pocítite vôňu dreveného uhlia a opečeného mäsa, pôžitok bude perfektný.
 

RECEPT: KLASICKÝ SYROVÝ BURGER


Čas prípravy asi 10 minút, čas grilovania 8-10 minút.
Na fašírky
650 hovädzieho fašírovaného mäsa z pleca (podiel tuku 20 %), podľa možnosti čerstvo pomletého od mäsiara
2 PL bielej cibule nakrájanej na drobné kocky
2 PL kečupu
1 PL dijonskej horčice
1/2 ČL worcesterskej omáčky
1/2 ČL sušeného oregana
hrubá morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
4 prerezané burgerové žemle
2 PL mäkkého masla
180 g zrelého bieleho alebo žltého čedaru nakrájaného na štyri plátky s hrúbkou 1 cm na izbovou teplotou
4 listy hlávkového šalátu
60 g nakrájaných sterilizovaných slaných uhoriek s kôprom
kečup (podľa chuti)
POSTUP:
1. Vo veľkej mise opatrne premiešame suroviny na fašírky s 1/2 ČL soli a 1/4 ČL čierneho korenia. Navlhčenými rukami vytvarujeme štyri kypré fašírky hrubé 2,5 cm s priemerom asi 10 cm. Mäso pritom veľmi nestláčame a nemiesime, aby fašírky pri grilovaní nestvrdli. Palcami alebo chrbtom čajovej lyžičky urobíme do stredu každej fašírky plochú priehlbinu širokú asi 2,5 cm. Potom sa pri grilovaní nevyklenú a rovnomerne sa upečú. Fašírky až do grilovania odložíme na chladné miesto.

2. Gril pripravíme na priamy stredný až silný plameň (200 – 260 oC).

3. Grilovací rošt vyčistíme kefkou. Fašírky na obidvoch stranách mierne osolíme a okoreníme, rezné plochy žemieľ natrieme mäkkým maslom. Fašírky grilujeme pri zatvorenom veku 8 – 10 min. nad priamym stredným až silným plameňom , aby sa stredne (medium) prepiekli. Raz ich obrátime, len čo sa dajú ľahko odobrať z roštu (ak plamene šľahajú vysoko, fašírky na chvíľu odložíme nad nepriamy plameň). V posledných 2 min. na grile necháme na každej fašírke roztopiť 1 plátok syra. Žemle obrátené reznými plochami nadol necháme 1 min. pred koncom pečenia opražiť nad priamym plameňom.

4. Medzi dve polovice každej žemle vložíme 1 šalátový list, 1 fašírku a kôprové uhorky. Burger hneď podávame s kečupom. K tomu veľmi chutia kefírové cibuľové kolieska. Knizny.sk




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:




Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 8 rokmi
Hlavné mesto Švédska stojí na štrnástich ostrovoch a svojimi starobylými budovami pripomína Prahu, vodnými kanálmi zas Benátky.
pred 5 rokmi
Už len tri noci zostávajú do momentu, na ktorý slovenskí fanúšikovia čakali niekoľko rokov. Svetoznámy britský spevák, klavirista a šoumen Jamie Cullum odohrá vo štvrtok 19. júna prvý koncert v Bratislave - v AEGON aréne NTC.
pred 8 rokmi
Ľudia, ktorí v reštauráciách používajú väčšie vidličky, skonzumujú menej ako tí, ktorí si jedlo naberajú menším príborom.
pred 6 rokmi
Len pre digitálny predaj pripravilo vydavateľstvo Supraphon edíciu Najvýznamnejší textári českej populárnej hudby.
pred 3 rokmi
AD-link je systém ľahkého a rychlého zárobku na internete, ktorý má vyše 4 000 užívateľov.
pred 8 rokmi
Pri príležitosti dvadsiateho výročia vydania albumu Nevermind (1991) odohrá bývalý basgitarista Krist Novoselic všetky skladby z tejto nahrávky na koncerte v Seattli.
pred 6 rokmi
Ministerstvo financií uvoľní peniaze pre samosprávy na päťpercentné zvýšenie platov učiteľov v materských, základných umeleckých školách či družinách, ako aj nepedagogických pracovníkov. O uvoľnení peňazí dnes rozhodla vláda.
pred 7 rokmi
Ak budete mať šťastie, možno sa s Richardom Müllerom dokonca osobne stretnete!
pred 6 rokmi
Zakladateľ portálu Julian Assange sa stále ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne
pred 8 rokmi
Petržlen, pažítka, zelerová vňať, mladá cibuľka. Zelené zázraky ktoré obsahujú veľa vitamínov a prospievajú nášmu zdraviu.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT